Wie is wie?

Published on september st, 2010

In Andermans Ogen komt een bonte stoet van intrigerende personages langs. Zoals Yoz, een kroegbaas en wijsgeer en Gloria Graanoogst, de zelfverkozen eerste zwarte vrouw als burgemeester van Amsterdam.

Charly van Straaten – alleen een eenling kan de wereld veranderen

Creatieve Energie Manager is een beroep dat weliswaar nog niet bestaat, maar het staat toch op het visitekaartje van Charly. ‘Ik ontsluit stagnerende energieprocessen bij bedrijven’, schrijft ze op haar website. Met veel aanhouden en wat geluk, lukt het haar om een paar opdrachten in de wacht te slepen. Ze ontwerpt een communicatie-computergame voor de deelraad en neemt de restyling van een bijna failliete voetbalclub voor haar rekening. Vanuit een schijnbaar kansloze positie toont ze aan dat alleen een eenling de wereld kan veranderen. En ja, zo’n eenling kan een vrouw zijn.

Devi – iedereen creĆ«ert z’n eigen werkelijkheid, alles wat je ziet ben jezelf

Charly ontmoet Devi na een confrontale botsing tussen haar quad en een tuktuk. Devi is een boeddhistische monnik en probeert politiek asiel te krijgen in ons land. Is Devi een man, een vrouw of gewoon een Eenhoorn? Tegen de tijd dat Charly de ware identiteit achterhaalt van deze transcendente mystieke figuur, is alle begrip van imago en identiteit al veel te beperkend geworden, dus ook Charly’s eigen seksuele identiteit.

Maria – de muren van Jericho stortten in door de muziek

Maria is de buurvrouw van Charly. Ze is een Hollandse moslima met een beveiligingsmanie. Als het aan haar ligt, komen er niet alleen camera’s in de gangen en de liften van het appartementencomplex te hangen, maar ook op de balkons. Niet zonder reden, zo blijkt.

Martin Meulmeester – hoe fotoshop ik mijn eigen leven?

Martin Meulmeester is een kunstschilder van naam en faam. Hij is het vileine jurylid van het populaire tv-programma ‘Idols in Art’. Charly krijgt na een leuke ontmoeting met hem de opdracht zijn biografie te schrijven. Ze ziet het als een geweldige kans. Ze stort zich vol enthousiasme op de zeven kisten van zijn persarchief, vol met interviews, recensies, foto’s en aantekeningen. Ook als ze elkaar na een ruzie niet meer zien, houdt zijn levensverhaal haar in de greep met beangstigende hallucinaties. In een duister schilderij van hem, wat ze heeft gekregen, ligt de oplossing verborgen. Een gruwelijk geheim drijft hen uit elkaar, maar houdt haar tegelijkertijd gevangen in zijn onderwereld.