Bermudadriehoek

Published on mei 22nd, 2016De Bermudadriehoek waarin ons geld is verdwenen, tekent zich steeds duidelijker af. Tussen de Zuil, de Raad van Bewindvoerders en de stichting lopen verbindingslijnen van afspraken en overeenkomsten, waarbinnen het geld als in een magnetisch veld werd aangetrokken en van onze radar verdween. De wijzers van ons kompas zwiepten onrustig heen en weer maar konden de juiste richting niet aangeven.

Jeroen vraagt zelf drie offertes aan voor de vervanging van de oude lampen voor LED-verlichting. Tussen de nieuwe aanbieders die hij benadert en onze oude vertrouwde preffered supplier gaapt een gat van ruim tiendduizend euro.
De Zuil leverde haar diensten op provisiebasis: hoe hoger de factuur, hoe groter hun inkomsten.
Het klinkt als een slap ABC’tje als het zo zwart op wit staat, en ons ‘we hebben ze vertrouwd’ is minstens even lullig als hun ‘wir haben es nicht gewusst’. Maar een blik op de debiteurenstand leert dat het kunstmatig opdrijven van de servicekosten een groot aantal bewoners in financiĆ«le problemen heeft gebracht. Ze zijn bezweken onder de druk van de onevenredig hoge lasten van het groot onderhoud. Het dubbelglasproject, gepresenteerd als een supervoordelig buitenkansje, blijkt duurder te zijn dan elk ander vergelijkbaar project dan ook. In Amstelveen is men voor een zelfde oppervlak aan glas in dezelfde alumniumkozijnen de heft goedkoper uit.

Het grote verloop, de toegenomen huur en verhuur van appartementen hebben tot een vicieuze cirkel geleid: meer verkoop, meer verhuur, meer verhuizingen, meer verbouwingen, meer overlast, meer stukgereden maaiveld, meer verkeerd geplaatst grofvuil, meer herrie dag en nacht op de balkons, meer wietplantages, meer kosten voor reparaties, hogere servicekosten – meer gedwongen verkoop…

De prachtige appartementen van ruim honderd vierkante meter worden op de veiling aangeboden voor amper anderhalve ton. Makelaars en professionele verhuurders verdringen zich om voor een grijpstuiver een handjevol appartementen op te kopen. De Zuil heeft een dodenakker achtergelaten, ze zijn jarenlang plunderend en brandschattend door ons complex gelopen en daarbij hebben ze hulp van binnenuit gekregen, dat kan niet anders.
Vertrouwen is in zo’n omgeving een erg goedkoop betaalmiddel.

Dit is een fragment uit Prettig Wonen, de nieuwe roman van Marjolein Houweling.

Reageer

Laat hier een reactie achter