Bijlmer Believers

Published on oktober 18th, 2015

Feestjes in de Bijlmer, dat zijn pas feesten. In de schaduw van de Arena en Ziggodome en Heineken Hal, op het beton van de flats. Daar gebeurt het. Afgelopen weekend bijvoorbeeld was er de opening van het Kleiburg Klooster en we mochten allemaal komen. Het vooruitzicht dat er ook Kleiburgbier zou zijn, droeg er zeker aan bij dat het afgeladen vol was in de klusflat. De brede galerij was heel praktisch afgedekt met plastic – dat trucje gaan mensen onthouden, reken maar. Nooit meer natte gasten en het dempt nog geluid ook. Het klooster zelf was prachtig ingericht, eenvoudig en stijlvol. De balkons aan de achterkant zijn doorgebroken, zodat er een mooi langgerekt terras is, uitkijkend op het groen. Akoestische muziek, live, gezellig. Marian Sax (o.a. Vluchtelingenkerk) kwam even buurten en bekende dat ze de Bijlmer enorm heeft leren waarderen. Het groen, de ruimte, het licht, de vanzelfsprekendheid van een multiculti-samenleving. Héél de Bijlmer was er. En er was dus Kleiburg Bier. In alle soorten en maten, kruidig, zoet, straf, sterk en stoer. Een biertje zoals de Bijlmer zelf.
De meest gehoorde biecht: ik hou zo van de Bijlmer, ik vind het er prachtig. In twintig minuten in de stad, in vijf minuten fietsend in de natuur. We zingen onze lofzang samen en oude ruzies gaan kopje onder in het mout en nieuwe ontmoetingen worden meteen tot vriendschap gedoopt.
Daarna moest de Bijlmerroute worden gedaan, als een pelgrimstocht. Eerst naar Grubbehoeve, waar je altijd kunt eten, poolen of met de pub-kwis meedoen, en dan door naar Groenhoven, waar een leuk optreden was van een zangeres. Bijlmeravonden duren lang, maar even de frisse avondlucht in op weg naar de volgende stop geeft de Bijlmerburger weer moed. Buurman Herman, met suède schoenen soppend langs het door autobanden stukgereten maaiveld.
Zo kneuterig als een dorp, zo kosmopolitisch als New York. Bijlmer-believers hebben de hele wijk als abdij. Maar dan toch: welkom, Kleiburg klooster!

Reageer

Laat hier een reactie achter