Gezocht: hulp met hart en hersens

Published on juli 20th, 2015

In heel de Bijlmer ontstaan prachtige sociale initiatieven, komen leuke restaurants, verrijzen prachtige complexen – als een wonder van wederopbouw. Héél de Bijlmer? Nee, in ons complex dreigt het juist de andere kant op te gaan.
Bijna veertig jaar lang woonden we in het mooiste complex van de Bijlmer, maar nu worden we wat woongenot, sociale cohesie en esthetiek betreft, ingehaald door de klusflat Kleiburg en galerijflat Kikkenstein.

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat er kerels pissen in het trapportaal, dat er er zwervers slapen in de loopbruggen, dat er wordt gedeald in het trappenhuis en dat de toegangsdeuren zijn stukgetrapt. Meer dan eens ligt het afval metershoog tussen het groen. Bekende stadsproblemen, nieuw voor ons.
We laten ons niet op onze kop zitten, we beschermen onze buurt met goede zin en enthousiasme. We maken zelf schoon, we sturen zelf geteisem weg. Maar soms lijkt het dweilen met de kraan open.
Wie zijn appartement wil verkopen, moet jarenlang geduld hebben, de Bijlmer blijft nog altijd achter bij de rest van Amsterdam. De snelle oplossing is in zee gaan met een projectontwikkelaar. Zo’n handige jongen bouwt de flat om tot vier, vijf hokken en verhuurt deze aan studenten die er grif geld voor betalen, dag en nacht rotherrie maken, de boel afbreken en weer verder trekken. Ja, ik overdrijf – maar het klopt wel.
De verhouding huurders-verhuurders raakt verstoord, de sociale cohesie gaat langzaam maar zeker naar de knoppen. De Gouden Leeuw wordt een duiventil.

Zoals elke grote VvE hebben we een professionele beheerder-bestuurder. Een fraai complex als het onze beheren is nog wel te doen door een, met alle respect, veredeld administratiekantoor. Maar een visie ontwikkelen en beleid formuleren om ons complex door de crisis heen te loodsen, dat moeten wij zelf doen, als bewoners.

Ik wil dat er niet steeds meer auto’s komen in onze autovrije buurt, maar dat je een golfkarretje kunt gebruiken om tot de deur te rijden. Ik wil dat je gezond, goedkoop en lekker kunt eten in ons voormalige eetcafé, ik wil dat er boeiende lezingen zijn en mooie concerten. Ik wil dat er andere woonvormen mogelijk worden die de sociale cohesie versterken. Ik wil dat de Gouden leeuw weer een Gouden Leeuw wordt.

Zou er een nieuwdenker zijn, een architect, een woonspecialist, een beheerder of iets dergelijks die in staat is om ons te begeleiden? Die ons kan helpen orde op zaken te stellen? Iemand die weet hoe bijzonder ons complex is, hoeveel we houden van het wonen hier, in het allergoenste hart van de Bijlmer? Wie kijkt naar de prachtige patio’s, naar de goed verzorgde tuintjes, ziet in een oogopslag dat onder de bewoners alle werklust, talent, inzicht en ethousiasme aanwezig is om ons weer op koers te krijgen.

Reacties

 1. Posted by erik van der jagt on juli 20th, 2015, 14:51 [Reply]

  Herkenbare problematiek. Goed dat je er iets aan probeert te doen. Veel succes!

 2. Posted by Renee Schoffelen on juli 20th, 2015, 14:52 [Reply]

  Mooie hartekreet!

 3. Posted by Ditis on juli 21st, 2015, 07:08 [Reply]

  Hi Marjolein, ik weet niet of bekend bent met Saskia Bosnie zij is stadssocioloog, van VVE zelfbeheer zij is op dit gebied specialist en erg creatief zie link
  http://www.vve-zelfbeheer.org/

Reageer

Laat hier een reactie achter