Zeurderige, incontinente nicht

Published on maart 31st, 2011

Dirk van Bastelaere in HUMO: Welk boek of oeuvre vindt u zwaar overschat? ‘Dat van Gerrit Komrij, een zeurderige, incontinente nicht van wie de literaire houdbaarheidsdatum al lang is overschreden. Zijn werk zou zelfs in de negentiende eeuw irrelevant zijn geweest.’ Dit fragment stond te lezen op de FB-pagina van Komrij.

Niet alleen op de voetbaltribune galmen de spreekkoren tegen homoseksuelen, in de literatuur kunnen ze er ook wat van. En ook daar mag het. Mits het beperkt blijft tot de minderheidsgroeperingen nicht, pot, vrouw, zwart, Marokkaan of bejaard. Als Komrij Joods zou zijn geweest, dan mag het natuurlijk niet. Een zeurderig incontinente Jood? Nee, da’s niet netjes. Een zeurderige incontinente vrouw? Dat klinkt al een stuk beter! Is het relevant om iemands huidskleur of levensvoorkeuren mee te nemen in een beoordeling van iemands werk? Jazeker. Als degene die bekritiseerd wordt dat zelf ook doet.

Mulisch heeft met zijn oeuvre de emancipatie van de vrouw in ons land tot op het niveau van een ontwikkelingsland proberen te houden. Toch is het nooit expliciet meegenomen in een bespreking van zijn werk dat zijn visie op de samenleving en vrouwen zeer beperkt werd door zijn rigide heteroseksualiteit. Als hij ooit een zeurderige incontinente hetero is genoemd, toch een treffende omschrijving, is het mij ontgaan.

Ik ben dol op benoemen, maar laat ons vooral àlles benoemen. Vooral datgene wat zo irrelevant lijkt. Alleen dan kun je spreken van gelijke rechten.

Reageer

Laat hier een reactie achter